keskiviikko 20. lokakuuta 2010

Levyarvostelu: Jonna Geagea - Katso Mua




















Nylon Beatin jälkeen Jonna's Problem yhtyeessä vaikuttanut Jonna Geagea julkaisi pitkän odotuksen jälkeen ensimmäisen suomenkielisen sooloalbumin, jota on jo avattu singleillä Taasko se alkaa? ja Katso mua, joista jälkimmäiseen julkaistiin myös upea musiikkivideo muutama viikko sitten.

Eppu Kososen tuottaman albumin aloittaa vauhdikkaasti Se et oo sä niminen kappale, joka antaa hyvän kuvan levyn menevämmästä tarjonnasta ja on myös yksi levyn parhoista raidoista. Seuraava kappale, Johanna Vuoksenmaan sanoittama Vääränpäässä, laittaa vielä edellistäkin paremmaksi. Sen kertosäe on mitä tarttuvin ja kappale myös loppuu huikeissa tunnelmissa. Levyn kolmas raita on jo singlenäkin julkaistu Taasko se alkaa?. Kappale on soinut koko syksyn Soneran mainoksissa ja se on sitäkin kautta voinut jäädä monen päähän soimaan. Vaikka kertosäe onkin tarttuva, niin kappale on kuitenkin tässä kokonaisuudessa melko keskinkertainen.

Neljäntenä biisinä soiva Maa liikkuu alkaa lupaavasti, mutta loppujen lopuksi se muodostuukin albumin heikoimmaksi lenkiksi. Paljon potentiaalia omaava kappale on menty pilaamaan kehnolla kertosäkeellä - "Ja kun sä tuut, sä tuut", no minä en ainakaan tullut. Tilanne onneksi korjaantuu heti seuraavan biisin kohdalla, sillä se on albumin nimikappale Katso mua, joka on loistavaa elektromausteista poppia ja oiva valinta levyn toiseksi singleksi. Kotimatka rauhoittaa taas hieman tunnelmaa nopean tanssiraidan jälkeen levyn ollessa puolivälissä.

Rauhallisemmalla linjalla jatkava seitsemäs kappale Sellainen aamu saa ainakin minut hyvälle mielelle, vaikka sen sanoitukset ehkä hieman haikeat ovatkin. Miehen toisesta naisesta kertova Niinkuin mä vaati ainakin itselläni muutaman kuuntelun, mutta sen jälkeen siitä on muodostunut yksi albumin parhaista kappaleista. Sen aiheeseen pystyy luultavasti moni myös samastumaan.

Yhdeksäntenä kuullaan rockisti svengaava Taisin kulkea taksilla eilen, joka on vähän kuin aikuisempi version Nylon Beatin Seksi vie ja taksi tuo hitistä. Kymmenes raita Sara, Eeva & Anna on albumin ehdotonta kärkikastia ja yksi vuoden parhaista suomalaisista pop-biiseistä. Menevä kappale esittää kritiikkiä naistenlehtiä kohtaan erittäin onnistuneesti ja se olisikin oiva valinta levyn kolmanneksi singleksi.

Albumin toiseksi viimeisenä kappaleena kuullaan kaunis hidas kappale Se oli eilen se. Olen monesti tottunut kuulemaan pop-levyjen viimeisenä kappaleena balladin tai muuten vain hieman hitaamman kappaleen, mutta kaavaa on tällä kertaa muutettu ja viimeiseksi on jätetty levyn ehdottomasti rockein kappale Lasken kymmeneen, joka kuitenkin omalla asteikollani putoaa ehkäpä levyn toiseksi huonoimmaksi. Mieluummin olisinkin siis kuullut Se oli eilen se kappaleen päättävän tämän albumin, jolloin levystä olisi voinut jäädä entistä parempi maku.

Jonna on itse kertonut, että albumin teemana toimii krapula ja levyn useaan kertaan kuunnelleena voin sanoa, että kyseinen teema tosiaan on monessa kappaleessa läsnä. Krapulan lisäksi osasta levyn biiseistä tulee mieleeni  myös Kumman kaa tv-sarja. Lopputuloksena on suhteellisen onnistunut avaus Jonnan suomenkieliselle soolouralle. Tietenkin muutama kappale heikentää albumin kokonaisuutta hieman, mutta muuten kyseessä on oikein onnistunut debyytti. Plussaa albumi saa vielä näyttävästä kansitaiteesta.

Omat suosikit:
- Se et oo sä
- Vääränpäässä
- Katso mua
- Niinkuin mä
- Sara, Eeva & Anna

5 kommenttia:

Joakim kirjoitti...

Tulihan tää viimein. :) Aikalailla samoilla linjoilla miekin albumin suhteen, mutta omiksi suosikeiksi nousi Maa liikkuu - ja Vääränpäässä-kipaleet.

Jonsku kirjoitti...

Joo, ajattelin sen sopivasti levyn julkaisupäivälle ajoittaa :) Oishan tuota arvostelua voinut vielä moneen kertaa hioa, mutta kelvatkoon tuollaisena :D Maa liikkuu ois kyllä ihan loisto kappale, ellei siihen ois tehty niin kehnoa kertsiä :S

Joakim kirjoitti...

Ohan se kertsin lopetus ehkä pikkasen hassu sanoituksiltaan, mutta mie en anna moisen vaivata. :P

EЯIC kirjoitti...

tykkään taas melkei eniten mistä sä tykkäät vähiten. maa liikkuu tulee aina kylmät väreet

Jonsku kirjoitti...

Joo, moni muukin sanonut tykkäävänsä paljon Maa liikkuu biisistä, ite en vaan oo vieläkään hirveesti lämmenny sille :p